“De Wiebeltjes” is een kinépraktijk waar hoofdzakelijk kinderen behandeld worden met ademhalingsproblemen, mucoviscidose, spierziekten en autismespectrumstoornissen. Veelal gaat het om ex-premature kindjes en risicobaby’s.
Voor heel wat kinderen start hier de therapie die meestal hun hele jeugd doorloopt. Hun kindertijd wordt doorkruist met extra’s die niet altijd even leuk zijn: ziekenhuisbezoek, veel kiné (voor sommigen elke weekdag), apparatuur, operaties, …

De vriendenkring van de Wiebeltjes zorgt voor extra’s die wél leuk zijn: een namiddag snoezelen, een bezoek aan een pretpark, een barbecue, een Sinterklaasfeest, een weekje aangepaste vakantie…. Door toevallige contacten hebben we enkele jaren geleden ervaren dat de kinderen heel veel deugd hebben van ontspanning samen met ‘lotgenoten’. Iedereen wordt er aanvaard zoals hij is, alles gebeurt op aangepast tempo en rekening houdend met iedereens mogelijkheden en ze kunnen samen spelen en plezier maken. Het is ook goed dat de kinderen zien dat ze niet de enigen zijn in een rolstoel of met beugels en aangepaste schoenen. Bij de Wiebeltjes is dat niet meer dan normaal. Ze zien ook van elkaar hoe je, met je beperkingen, toch heel veel kan en van het leven kan genieten.
De kinderen staan centraal bij de activiteiten van de vriendenkring van de Wiebeltjes. De broers en zusjes van de patiëntjes zijn graag present: ook voor hen is het belangrijk dat ze eens van de aangename kanten kunnen meegenieten. Want ook zij moeten vaak een beetje extra zorg geven of aanvaarden dat er tijd en aandacht naar het zorgenkindje in het gezin gaat.
Voor de ouders zijn de activiteiten van de Wiebeltjes geen extra belasting maar in veel gevallen een verademing. Ze vinden er moeders en vaders met wie ze ervaringen kunnen uitwisselen en die meeleven met het lief en leed. Maar eigenlijk is het vooral een moment van onbezorgd kunnen babbelen en lachen. Zonder veel woorden wordt de zorg voor de kinderen verdeeld: een patiëntje zit op de arm van een andere papa, een groepje kinderen zit op de draaimolen onder begeleiding van enkele grote zussen, …

Enkele ouders en sympathisanten zetten zich vrijwillig in om dit jaar na jaar waar te maken. De vriendenkring van De Wiebeltjes is een feitelijke vereniging.

Bestuur:

– Voorzitter: Richard Soille

016 436 257 – 0486 369 052

Richard@soille.be

– Ondervoorzitter: Danny Mertens

– Penningmeester: Hilde Serré

– Secretaris: Jan De Rijck